Cukrzyca, a słodycze, co warto wiedzieć

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, przy której bardzo ważnym aspektem jest dbanie o odpowiednią dietę. Przede wszystkim powinna ona skupiać się na produktach, które mają niski indeks glikemiczny, co oznacza w praktyce, że po ich spożyciu nie nastąpi gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Osoby chore nie powinny zbyt często sięgać po słodycze, będące węglowodanami prostymi, gdyż mogą one doprowadzić do dużych wahań poziomu glikemii.

Uważaj na słodycze

Jednak, gdy chory przestrzega zasad zdrowej diety, nic się nie stanie jeśli sięgnie po kawałek ciasta czy po cukierka.Natomiast musi pamiętać, żeby to było naprawdę rzadko i w bardzo małych ilościach. Ciekawym rozwiązaniem dla osób borykających się z cukrzycą będą słodycze przeznaczone specjalnie dla diabetyków. Ich zaletą jest niski indeks glikemiczny, a więc ryzyko wzrostu poziomu glukozy we krwi jest dużo mniejsze.