Wysoki poziom cholesterol a cukrzyca

W medycynie wysoki cholesterol nazywany jest jako hipercholesterolemia (dyslipidemia). To nic innego, jak podwyższenie czy też niedobór lipidów (tłuszczów) we krwi. Zwiększenie poziomu cukru we krwi niejednokrotnie związany jest ze zmianami w stężeniu trójglicerydów, jak i cholesterolu.

Z hipercholesterolemią zmaga się około 10% osób, u których zdiagnozowano cukrzycę typu I oraz 60-80% z cukrzycą typu 2. Na początku warto jednak nieco zapoznać się z terminem cholesterolu. Jest to tłuszcz, który jest kluczowym czynnikiem dla funkcjonowania w każdej komórce w organizmie. ponadto bierze udział w wytwarzaniu hormonów, witaminy D oraz kwasów żółciowych. 

Cholesterol całkowity (TC) w dużej mierze dostarczany jest z wraz posiłkami. Pod tym pojęciem kryją się: 

  • lipoproteiny o małej gęstości (LDL),
  • lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL)
  • lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (VLDL).

Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), które niejednokrotnie nazywane bywają mianem „złego” cholesterolu. Lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) to z kolei „dobry” cholesterol. 

Lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL)  zawierają w sobie głównie trójglicerydy i niewielkie ilości białka. Trójglicerydy to nadwyżki kalorii, które magazynowane są w komórkach. 

Poziom trójglicerydów może być w znacznym stopniu podwyższony w przypadku osób, które nieprawidłowo kontrolują poziom cukru we krwi. Przypomnijmy, że poziom cukru we krwi należy kontrolować na bieżąco. Jedną z najlepszych i najczęściej stosowanych metod jest pomiar przy użyciu glukometru z krwi uzyskanej z nakłutego opuszka palca. Chorzy na cukrzycę typu 1 mają zwykle niski poziom cholesterolu HDL i podwyższonym poziomem LDL. Więcej informacji o tym typie cukrzycy znajdziesz tutaj. Osoby z cukrzycą typu 2 mają zazwyczaj wysokie poziomy trójglicerydów i zmniejszony poziom HDL.